Kulinarne wariacje na temat dyni

Data: 2022-11-15 • Kategoria: Ogólne informacje

W dniu 15 listopada 2022 roku odbyło się spotkanie uczniów klas: I+IIIa, IIIa, IIIb i IIIc pod hasłem: „Kulinarne wariacje na temat dyni” w ramach projektu: „Gospodarz na medal”, który realizowany jest w ramach przedmiotu przysposobienie do pracy w szkole przysposabiającej.

Spotkanie przebiegało w dwóch etapach; w pierwszej części uczestnicy spotkania zostali zapoznani z celami drugiego etapu projektu w ramach przysposobienia do pracy, który w tym roku będzie przebiegał pod hasłem „Gospodarz na medal”; poznali tematykę, cele projektu oraz uczestników.

Spotkanie zostało poprzedzone zajęciami warsztatowymi w zespołach. Przewodnim tematem warsztatów była królowa jesiennych warzyw - dynia. Poszczególne grupy sporządzili różne dania z dyni. Podczas wspólnej części projektu, przedstawiciele klas dokonali słowno-wizualnej prezentacji dania konkursowego. Następnie wyłoniono grupę jurorów, którzy dokonali oceny smakowej przygotowanych smakołyków.

Przygotowane potrawy były ocenione w następujących kategoriach.

  • prezentację dania
  • walory smakowe
  • oryginalność wykonanego dania
  • wizualną estetykę dania

Podczas tego spotkania uczniowie doskonalili kulinarne umiejętności, nabyli wiedzę na temat jesiennego warzywa, to jest o dyni; jej pochodzeniu, kulinarnej historii w różnych krajach, walorów kulinarnych i smakowych, także jej właściwościach zdrowotnych i odżywczych, poznali przykładowe dania z dyni charakterystyczne dla wybranych krajów. Poznali rolę jurorów i obiektywnego oceniania.

Inaugurację II etapu kulinarnych zmagań zaszczycili swoją obecnością i aktywnym uczestnictwem goście w osobach: Pan Wicedyrektor Rafał Wiśniewski oraz panie pracujące z uczniami tych klas: Pani Ewa Kieszek i Pani Beata Zaręba. Zajęcia projektowe w takiej formie bardzo podobały się uczniom, którzy już z niecierpliwością czekają na kolejne wyzwania.

Organizatorzy:

Ewelina Chrzanowska, Anna Kuczyńska, Anna Matusiak, Mariola Żebrowska

- nauczyciele przysposobienia do pracy