Wigilia z Kuchcikami
Tradycyjnie jak co roku członkowie i opiekunowie Koła Kulinarnego wraz z zaproszonymi gośćmi spotkali się na wieczerzy wigilijnej. Swoją obecnością zaszczyciła nas również mama naszego wychowanka pani Edytka. Po złożeniu życzeń przez kierownika Ośrodka pana Wiesława Cienkowskiego i symbolicznym podzieleniu się opłatkiem wszyscy zasiedli do stołu zastawionego wigilijnymi potrawami.
Sałatka jarzynowa
Jesień to pora roku, w której organizm potrzebuje zwiększonej dawki witamin i składników mineralnych, aby podnieść naszą odporność. Wiele wartości odżywczych zawierają warzywa i owoce. Wiedzą o tym również członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik”, którzy podczas listopadowych zajęć postanowili wykonać sałatkę jarzynową.
Surówka z kapusty pekińskiej
Dnia 09 października 2024r. uczestnicy Koła Kulinarnego ,,Kuchcik” sporządzili surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem warzyw i owoców (por, marchew, papryka, jabłko) pochodzących z ekologicznej uprawy w przydomowym ogródku.
Rok szkolny 2024/2025
Wraz z początkiem nowego roku szkolnego członkowie Koła Kulinarnego wraz z opiekunami spotkali się na zebraniu organizacyjnym. Wykorzystując strony internetowe i literaturę kulinarną ustalili tematykę tegorocznych spotkań oraz opracowali plan pracy.
Podsumowanie działalności Koła Kulinarnego "Kuchcik".
W dniu 18 czerwca 2024r. członkowie Koła Kulinarnego wraz z opiekunami podsumowali zrealizowane działania w roku szkolnym 2023/2024. Tematyka spotkań kulinarnych dotyczyła potraw z różnych kuchni świata.
Sałatka grecka
Dnia 25 maja członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wykonali danie pochodzące z kuchni greckiej- sałatkę grecką. Sałatka grecka jest znana na całym świecie jako przekąska, a także jako dodatek do niemal wszystkich potraw, zwłaszcza ryb i dań mięsnych.
Kuchnia chińska
Dnia 17 kwietnia członkowie koła kulinarnego „Kuchcik”, wykonali potrawę z przepisu kuchni chińskiej. Kuchnię chińską można określić jako bardzo wyszukaną, aromatyczną i bogatą w orientalne składniki, obejmuje ona kilka tradycji kulinarnych spotykanych
w różnych regionach Chin.
Śniadanie wielkanocne
Zgodnie z tradycją wielkanocną, Kuchciki wraz z zaproszonymi gośćmi spotkali się przy stole zastawionym pysznymi smakołykami.
Kuchnia Wielkiej Brytanii
Już wkrótce będziemy obchodzić Święta Wielkanocne. Pamiętają o tym także członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik”. Podczas marcowych zajęć wychowankowie przypomnieli sobie tradycyjne dania wielkanocne.
Placki ukraińskie
Dnia 10 stycznia członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” przystąpili do zrealizowania następującego zadania zgodnie z plan pracy Koła Kulinarnego, tym razem była to kuchnia Ukraińska. Dania ukraińskie, są niezwykle proste w przygotowaniu treściwe, aromatyczne i pełne smaku.
„Wereniki” pierogi z bezmięsnym farszem
W dniu 4 stycznia 2024 roku członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” przystąpili do wykonania pierogów ukraińskich. Przepis na wereniki jest bardzo podobny do pochodzącego z kuchni polskiej.
Wigilia bożonarodzeniowa
W dniu 15 grudnia członkowie koła kulinarnego wraz z opiekunami i zaproszonymi gośćmi spotkali się przy wigilijnym stole. Po złożeniu życzeń przez Dyrekcję Ośrodka i opiekuna koła wśród których najczęściej przejawiała się troska o zdrowie i dobre wzajemne relacje wszyscy podzielili się opłatkiem.
Gofrowe kanapki
Podczas zajęć Członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” pogłębili swoją wiedzę na temat kuchni francuskiej. W tym celu przeglądali różne artykuły i blogi kulinarne w Internecie.
Sałatka ziemniaczana
Zgodnie z założeniami planu pracy Koła Kulinarnego „Kuchcik” członkowie przystąpili do zrealizowania zadania polegającego na wykonaniu sałatki ziemniaczanej. Jest to potrawa typowa dla kuchni niemieckiej, prosta w przygotowaniu i smaczna.
Rok szkolny 2023/2024
W ramach odkrywania tajników sztuki kulinarnej w bieżącym roku szkolnym członkowie koła zamierzają poznawać smaki kuchni z różnych stron świata.
Puszyste pancakes
Podczas kolejnego spotkania członkowie Koła Kulinarnego poznali przepis i smak naleśników amerykańskich pancakes.
Śniadanie wielkanocne
Wielkanoc to czas otuchy i nadziei. To czas odradzania się wiary w siłę Chrystusa i drugiego człowieka. W dniu 31.03.2023 r. odbyło się spotkanie wielkanocne Koła Kulinarnego „Kuchcik”.
Placki ziemniaczane i ryżowe
W trakcie kolejnego spotkania członkowie koła kulinarnego wraz z opiekunami przypomnieli sobie smak placków ziemniaczanych oraz poznali przepis i smak placków ryżowych.
Placuszki chlebowe
Kolejne spotkanie członków Koła Kulinarnego stało się okazją do wykonania prostego dania z chleba. Czasami zdarza się, że mamy pieczywa w nadmiarze i chcemy go racjonalnie zagospodarować. Podczas przeszukiwania blogów kulinarnych natknęliśmy się na przepis na placuszki chlebowe.
Spotkanie wigilijne Koła Kulinarnego „Kuchcik”
Oczekiwanie na Boże Narodzenie należy do najpiękniejszych momentów w roku. Jest to magiczny, radosny czas pełen zadumy, refleksji, i rodzinnych spotkań. Dnia 16 grudnia 2022 roku w SOSW w Pułtusku zgodnie z tradycją członków i opiekunów Koła Kulinarnego „Kuchcik”, odbyło się spotkanie wigilijne, w których uczestniczyła również Dyrekcja Ośrodka.
Placki z dyni
Które z warzyw może kojarzyć się z listopadem? Oczywiście, że to dynia. Dynia jest warzywem, które wyróżnia się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. Dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Placuszki z jabłkami
Zgodnie z założeniami planu pracy Koła Kulinarnego "Kuchcik" jego członkowie pod kierunkiem opiekunów koła przystąpili do zrealizowania zadania polegającego na sporządzeniu placuszków z jabłkami.
Rok szkolny 2022/2023
Nowy rok szkolny to kolejne ciekawe wyzwania, które pozwolą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Młodzi pasjonaci zmagań kulinarnych wraz z opiekunami Koła Kulinarnego „Kuchcik” w dalszym ciągu pragną uczyć się nowych technik przygotowywania potraw i posiłków.
Podsumowanie działań koła kulinarnego "Kuchcik"
Cały rok szkolny pracy koła kulinarnego był skoncentrowany na doskonaleniu umiejętności gotowania różnorodnych zup.
Zupa szczawiowa
Przyszła wiosna, a wraz z nią pojawił się na zielonych łąkach szczaw. Korzystając z tej okazji członkowie koła kulinarnego w dniu 22 kwietnia 2022r. postanowili ugotować zupę szczawiową.
Śniadanie wielkanocne
Tradycyjnie miłośnicy kulinariów i jednocześnie członkowie koła kulinarnego "Kuchcik wraz z opiekunami zorganizowali w dniu 12 kwietnia 2022 roku śniadanie wielkanocne z wcześniej przygotowanymi potrawami.
Zupa koperkowa z pulpetami
U Kuchcików tym razem zagościła zupa koperkowa z pulpetami. Pyszna prosta zupa z warzywami i mięsną wkładką z indyka
Kuchciki gotują "flaczki" drobiowe
Kontynuujemy naszą kulinarną przygodę z zupami. Tym razem wykonaliśmy "flaczki" drobiowe.
Zupa pomidorowa
Mając na uwadze mnóstwo właściwości odżywczych pomidorów, członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” postanowili wykonać zupę pomidorową. Do wykonania dania zostały wykorzystane warzywa : pomidory, marchew, seler, pietruszka, a także koncentrat pomidorowy oraz passata- przetarte pomidory z czosnkiem.
SPOTKANIE WIGILIJNE
Boże Narodzenie, to najpiękniejsze święta : radosne, pełne dobrych uczuć, tradycji, pachnące piernikiem i choinką. Dnia 21 grudnia 2021 roku w SOSW w Pułtusku zgodnie z tradycją członków i opiekunów Koła Kulinarnego „Kuchcik”, odbyło się spotkanie wigilijne , w których uczestniczyła również Dyrekcja Ośrodka.
Zupa warzywno – rozgrzewająca
Za oknem pojawiły się pierwsze płatki śniegu, czyżby wielkimi krokami zbliżała się zima? Ale „Kuchciki” nie przerazili się, popędzili do Pracowni Gospodarstwa Domowego, by przygotować rozgrzewającą zupę warzywną.
Zupa krem z dyni z dodatkiem ziemniaków i pomidora
W tym roku szkolnym członkowie Koła Kulinarnego postanowili poszerzyć umiejętności w zakresie przygotowywania zup. Mając na uwadze dostępność do różnorodnych warzyw zdecydowali się w dniu 29 października 2021 roku na ugotowanie zupy- kremu z dyni.
Rok szkolny 2021/2022
Członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” w nowym roku szkolnym postanowili w dalszym ciągu rozwijać swoje umiejętności i zainteresowania kulinarne. Aktywność dzieci i młodzieży w kuchni ma ogromny wpływ na ich upodobania i późniejsze nawyki żywieniowe.
Słodki deser z truskawkami
Pojawiające się na początku czerwca truskawki zwiastują nadejście lata. Cieszą nas nie tylko ze względu na swój orzeźwiający zapach, kuszący wygląd czy słodki smak, ale także, dlatego, że ich spożywanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę. Truskawki można wykorzystać do deserów, ciast, wytrawnych sałatek czy orzeźwiającego smoothie. Kryją w sobie całe bogactwo witamin.
Zupa warzywna
W dniu 29.04.2021 roku członkowie koła kulinarnego „Kuchcik” postanowili przygotować zupę warzywną z dużej ilości warzyw zachowując zasady higieny i bezpieczeństwa podczas wykonywania poszczególnych czynności. Wspólna degustacja sprawiła wszystkim wiele radości, a także utwierdziła w przekonaniu, że takie danie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.
Śniadanie wielkanocne
Święta Zmartwychwstania Pańskiego zawsze są czasem niezwykłej radości, bo oto śmierć zostaje zwyciężona, a dla nas – wierzących w Chrystusa – zakwita nadzieja życia wiecznego. Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto Chrześcijan. Kontynuując świąteczne tradycje członkowie Koła Kulinarnego "Kuchcik" i Sekcji Dań Regionalnych wraz z opiekunami przygotowali śniadanie wielkanocne.
Kreatywność w kuchni
W piękne zimowe popołudnie dnia 12.02.2021r. członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wraz z opiekunami postanowili sprawdzić swoje umiejętności kulinarno- artystyczne wykonując sałatkę warzywną według własnego przepisu
Zagadki kulinarne
Wykorzystując urządzenia cyfrowe członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wraz z opiekunami wyszukiwali i rozwiązywali zagadki o różnorodnej tematyce kulinarnej. Wśród produktów spożywczych i dodatków do potraw szczególną uwagę zwróciły nam przyprawy hodowane w doniczkach oraz suszone w torebkach np. bazylia, rozmaryn, mięta.
Gdy na niebie zabłyśnie gwiazdka…
Boże Narodzenie to piękny czas, na który czekamy z utęsknieniem, bo właśnie wtedy spotykamy się z bliskimi przy wspólnym stole, by celebrować magiczne chwile. Otaczająca nas rzeczywistość sprawia, że w trosce o zdrowie nie wszystkim dane będzie się spotkać.
TALARKI ZIEMNIACZANE W WARZYWACH
Członkowie Koła kulinarnego ,,Kuchcik”, wykorzystując tą możliwość, dnia 27 listopada 2020 roku sporządzili talarki ziemniaczane w warzywach.
Jabłka w roli głównej- marmolada
Mając ogromną wiedzę dotyczącą jesiennych owoców członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wraz z opiekunami postanowili wykonać marmoladę z jabłek.
Rok szkolny 2020/2021 - Spotkanie organizacyjne
We wrześniu 2020 r., odbyło się spotkanie organizacyjne członków i Opiekunów Koła Kulinarnego „Kuchcik”. Wykorzystując książki i czasopisma kulinarne oraz ciekawe przepisy z Internetu wspólnie opracowaliśmy plan pracy koła na rok szkolny 2020/2021.
Kuchciki polecają Kremówki Papieskie
Nasz święty Jan Paweł II bardzo lubił słodycze. Jeszcze w Wadowicach, po lekcjach w gimnazjum, chodził z kolegami do cukierni i potrafił zjeść nawet 10 ciastek.
Podajemy przepis na ulubione kremówki papieskie.
Kuchciki gotują w domu
W imieniu wszystkich opiekunów Koła Kulinarnego „Kuchcik”, działającego w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. A. Karłowicz w Pułtusku witam serdecznie wychowanków naszej Placówki. Znajdujemy się w nowej sytuacji ze względu na panującą epidemię koronawirusa. Na pewno posiadacie dużo informacji dotyczących zasad funkcjonowania w życiu codziennym. Pamiętajcie o myciu rąk po każdej czynności jaką wykonujecie w ciągu dnia, jak i o maseczkach, które musimy wszyscy zakładać na twarz. Prosimy Was słuchajcie rodziców i przestrzegajcie podstawowych zasad higieny.
WIGILIA W ,,KUCHCIKU”
Tradycyjnie, w okresie przedświątecznym, członkowie Koła Kulinarnego ,,Kuchcik” oraz Sekcji Dań Regionalnych uczestniczyli w spotkaniu wigilijnym.
dzień placka ziemniaczanego
Dzień 13 listopada to data kiedy obchodzimy dzień placka ziemniaczanego. Ziemniak to warzywo które jest nieodłącznym elementem prawie każdej potrawy. Dlatego też dnia 15.11.2019r. grupa dzieci z koła kulinarnego „Kuchcik” wraz z wychowawcami postanowili wykonać zapiekankę ziemniaczaną.
ZDROWY SOK
Dnia 30 października 2019r. członkowie Koła Kulinarnego ,,Kuchcik” wykonali smaczny i zdrowy sok jabłowo-marchwiowy z samodzielnie zebranych i przyniesionych przez wychowanków ekologicznych owoców i warzyw pochodzących z przydomowych, własnych ogródków.
Rok szkolny 2019/2020
W nowym roku szkolnym członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wraz z opiekunami planują poszerzać swoją wiedzę i umiejętności kulinarne. Doświadczenia z lat poprzednich, w zakresie prowadzenia zajęć kulinarnych oraz poszukiwania nowych smaków pozwoliły stwierdzić, iż radość z uczestnictwa w tych zajęciach, ale i z konsumowania ich efektów jest ogromna.
Wiosenne kanapki
Dnia 18.03.2019 r. odbyło się spotkanie członków Koła Kulinarnego “Kuchcik”. Tematem zajęć było “Zdrowe odżywianie źródłem zdrowia i energii człowieka”.
Spotkanie wigilijne Koła Kulinarnego „Kuchcik”
To już kolejna wigilia w naszym Ośrodku zorganizowana przez Koło Kulinarne. Do grona „Kuchcików” dołączyła Sekcja Dań Regionalnych oraz członkowie Szkolnego Koła Wolontariatu. Na stole zagościły tradycyjne potrawy wigilijne: kapusta z grzybami, barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa i śledziowa.
ŚWIĘTO PLACKA ZIEMNIACZANEGO
Dzień placka ziemniaczanego przypada 13 listopada i jest to potrawa równie tradycyjna co pierogi, kopytka czy łazanki. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego.
Surówka – źródło witamin
Jesień to pora roku, w której organizm potrzebuje zwiększonej dawki witamin i składników mineralnych, aby podnieść naszą odporność. Członkowie koła postanowili przyrządzić bardzo prostą, z łatwo dostępnych składników surówkę.
ROK SZKOLNY 2018/2019
Nowy rok szkolny to nowe plany, działania i zamierzenia. Członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” wraz z opiekunami spotkali się we wrześniu, aby ustalić i opracować plan pracy na najbliższe miesiące.
Warzywne tosty
W piątek 11.05.2018r. w naszej pracowni kulinarnej zapachniało wiosną i zdrowiem. Członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” postanowili wykonać tosty warzywne.
Śniadanie Wielkanocne
Kultywując tradycję Świąt Wielkanocnych członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” w dniu 23 marca 2018r. zasiedli do zastawionego potrawami stołu wielkanocnego.
SŁODKIE DESERY NA ZIMOWE WIECZORY
02.03.2018r. członkowie koła kulinarnego „Kuchcik” przygotowali wspólnie słodki deser w postaci gofrów z bitą śmietaną.
Kuchciki w Ptysiu
Członkowie i opiekunowie Koła Kulinarnego postanowili, że tym razem coś słodkiego posmakują w kawiarni pułtuskiej „Ptyś”.
Wigilia z Kuchcikami
Członkowie Koła Kulinarnego „Kuchcik” w raz z opiekunami i zaproszonymi gośćmi w dniu 22 grudnia 2017 r. spotkali się przy świątecznie przystrojonym i zastawionym w wigilijne potrawy stole.
Potrawy z jabłek
Bogactwa ogrodu zamknięte w słoiku
Korzystając z bogatego urodzaju warzyw członkowie koła kulinarnego postanowili przygotować dyniowe marynaty.
Pani Irenko dziękujemy
Pani Irenko dziękujemy za przekazanie członkom koła kulinarnego „Kuchcik” przepisów kolekcji „Dobrej kuchni”.
Jesienna potrawa
Dnia 20 października 2017 roku członkowie koła kulinarnego „Kuchcik” wykonali zapiekankę ziemniaczaną.
Spotkanie organizacyjne
We wrześniu 2017r. odbyło się spotkanie organizacyjne członków i opiekunów koła kulinarnego „Kuchcik”.
Śniadanie Wielkanocne
Jak co roku członkowie koła kulinarnego przygotowali tradycyjne polskie potrawy na śniadanie wielkanocne.
Kuchciki w bibliotece
Kolejne spotkanie członków Koła Kulinarnego odbyło się w bibliotece szkolnej.