Jesienne przetwory z warzyw- sposób na zdrowie.
Data: 2017-10-11 • Kategoria: Projekty unijne
Jesień to czas przygotowywania przetworów na zimę, dlatego dzieci z klasy III postanowiły własnoręcznie ukisić ogórki. Dnia 10.10.2017r. w trakcie zajęć dydaktyczno - wyrównawczych z przedmiotów matematyczno - przyrodniczych uczniowie wykonali jesienne przetwory z warzyw, poznali sposoby ich konserwacji. Wykonując doświadczenie dzieci zapoznały się z etapami produkcji jesiennych przetworów- ogórków. Dobrały odpowiednie ilości produktów zgodnie ze znalezionym w sieci przepisem, a później skomponowały swoje słoiki z ogórkami. Podczas pracy w zespole uczniowie wymieniali się spostrzeżeniami i różnymi sposobami realizacji tego zadania, czego efektem były pyszne, zdrowe, kiszone ogórki.
Opracowała
Eliza Kędzierska