Słodka niespodzianka

Data: 2018-10-31 • Kategoria: Projekty unijne

W dniu 31.10. 2018 roku w ramach warsztatów gastronomicznych „W krainie smaku” uczniowie przygotowali słodką niespodziankę w postaci budyniu i kisielu. Celem zajęć było kształtowanie umiejętności odmierzania miarką produktów suchych i płynnych. Uczniowie przygotowując słodką niespodziankę doskonalili umiejętność odmierzania i ważenia za pomocą przyrządów pomiarowych w postaci wagi i menzurki produktów niezbędnych do sporządzenia budyniu bądź kisielu. Podczas przygotowania posiłku uczniowie starają się przestrzegać zasad BHP. Wspólnie przygotowują posiłki wykazując się umiejętnością pracy w zespole i jednocześnie rozwijając kompetencje oraz zainteresowania gastronomiczne. Ważnym momentem dla uczniów jest zwieńczenie ich wspólnej pracy w postaci sporządzonych posiłków, które dają im wiele satysfakcji i zadowolenia. Przygotowanie posiłków jest również działaniem, które doskonali u uczniów czynności manualne, wrażenia zmysłowe oraz umiejętność planowania.

Małgorzata Bandurska